22 Ιουλίου 2010

Λιγα Λογια για τον Derren Brown

Ο Derren Victor Brown είναι από τις μεγαλύτερες «μορφές» της Βρετανίας. Εκτός από μάγος, θαυματοποιός και μενταλιστής (τίτλος που ο ίδιος τον αποποιείται) είναι και ζωγράφος, κυρίως φτιάχνει καρικατούρες διασήμων ,συγγραφέας και σκεπτικιστής.

  Είναι γνωστός για τις εμφανίσεις του σε τηλεοπτικά αφιερώματα, σειρές και διάφορες θεατρικές παραγωγές. Η πρώτη του τηλεοπτική εκπομπή , με όνομα Mind Control προβλήθηκε το 2000 στην Βρετανία και αποτελείται από 6 επεισόδια, τα οποία προβάλουν την ικανότητα του Derren να «διαβάζει» και να χειραγωγεί το ανθρώπινο μυαλό. Ενώ μπορεί να φαίνεται ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα ενός ατόμου με ισχυρές ψυχικές ή παραφυσικές ικανότητες, ο ίδιος ο Brown ισχυρίζεται ανοιχτά ότι δεν κατέχει τίποτα από τα παραπάνω. Στην έναρξη κάθε προγράμματος ο Derren Brown αναφέρει ρητά ότι βασίζεται σε ένα συνδυασμό «μαγείας, υπόδειξης, ψυχολογίας, λανθασμένης κατεύθυνσης και καλλιτεχνικής παρουσίασης». Επειδή η μονολεκτική μετάφραση είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη, στα αγγλικά είναι «magic, suggestion, psychology, misdirection and showmanship», πρέπει να σημειωθεί ότι το "magic" εκτός από "μαγεία" μπορεί να μεταφραστεί και σαν "γοητεία" κάτι το οποίο ο Brown σε βιβλία του αναφέρει, ότι είναι το πλέον σημαντικό κομμάτι για την επιτυχία ενός τεχνάσματος κάτι το οποίο έχει αφιερώσει πολλά χρόνια για να το εξελίξει.

  Μερικές από τις τεχνικές που χρησιμοποιεί ο Derren είναι : Ψυχολογική αυταπάτη, νεύρο-γλωσσικός προγραμματισμός, υπνωτισμός, γοητεία, καλλιτεχνική παρουσίαση, ταχυδακτυλουργικές τεχνικές, τεχνικές μνήμης, υποσυνείδητες υποδείξεις, γνωστική ψυχολογία, γνώση της γλώσσας του σώματος και άλλες. Βασικός στόχος όλων των τηλεοπτικών εκπομπών του Derren Brown και κυρίως στα "Messiah" και "Derren Brown Invastigates", είναι να αποδείξει την ανυπαρξία του παραφυσικού. Όσο υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν και πληρώνουν, τόσο θα υπάρχουν "μέντιουμ" και άνθρωποι με "παραφυσικές" ικανότητες για να τους εκμεταλλευτούν.

Ο Derren Brown στο Web Επίσημη Iστοσελίδα
                                          Επίσημο Blog
                                          Wikipedia




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου