21 Ιουλίου 2010

Λιγα Λογια για τον Alan Smithee

  Το όνομα Alan Smithee ή Allen Smithee είναι το επίσημο κινηματογραφικό ψευδώνυμο, που χρησιμοποιούν οι σκηνοθέτες που θέλουν να αποκηρύξουν ένα έργο τους, γλιτώνοντας έτσι από την
αμαύρωση της φήμης τους. Η χρήση του άρχισε από το 1968 μέχρι που διεκόπη επισήμως το 2000. Το ψευδώνυμο αυτό επινοήθηκε από μέλη της Συντεχνίας Σκηνοθετών της Αμερικής, για σκηνοθέτες που δεν ήταν ευχαριστημένοι με το τελικό προϊόν, γιατί έχασαν κάπου τον έλεγχο ή δεν εκμεταλλεύτηκαν πλήρως τις ικανότητες ή την δημιουργικότητά τους. Ο σκηνοθέτης, ήταν επίσης υποχρεωμένος από κανονισμό της Συντεχνίας, να μην αποκαλύψει το όνομά του, άσχετα με την επιτυχία ή αποτυχία της ταινίας και να μην δημοσιοποιήσει τους λόγους που τον οδήγησαν στην χρήση του ψευδωνύμου.
 
  Το ψευδώνυμο αρχικά δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της ταινίας Death of a Gunfighter που βγήκε στους κινηματογράφους το 1969. Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων, ο πρωταγωνιστής Richard Widmark δυσαρεστημένος από την απόδοση του σκηνοθέτη Robert Totten αποφασίζει να τον αντικαταστήσει με τον Don Siegel. Αποτέλεσμα αυτού ήταν μια ταινία με πλάνα και από τους δύο σκηνοθέτες. Όταν ήρθε η ώρα για την δημιουργία των τίτλων έπρεπε να επιλεγεί ένα όνομα για την σκηνοθεσία της ταινίας, έτσι ο Siegel προτείνει να χρησιμοποιηθεί το όνομα του Totten, ο οποίος ήταν και ο αρχικός σκηνοθέτης, αλλά αυτός με την σειρά του αρνήθηκε. Έτσι συζητήθηκε το φανταστικό όνομα «Al Smith» αλλά επειδή ήταν πολύ κοινό και για να μην υπάρξουν τυχόν παρεξηγήσεις μετατράπηκε σε Smithee το οποίο ήταν μοναδικό μεν αλλά όχι τόσο που να κινήσει υποψίες.
 
  Το ψευδώνυμο παρουσιάζεται σε διάφορες ταινίες όπως Hellraiser 4 , Τα Πουλιά 2 κ.α. Υπάρχει ολόκληρη λίστα από σκηνοθέτες που χρησιμοποίησαν κατά καιρούς το ψευδώνυμο Alan Smithee και μπορείτε να τους βρείτε στο imdb.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου