9 Αυγούστου 2010

Λιγα Λογια για τον Zbigniew Preisner

Πολωνός συνθέτης γεννημένος στις 20 Μαΐου του 1955 ως Zbigniew Antoni Kowalski, γνωστός για την μουσική επένδυση στις ταινίες του διάσημου σκηνοθέτη, επίσης Πολωνό, Krzysztof Kieslowski.


Zbigniew Preisner
Ο Preisner σπούδασε ιστορία και φιλοσοφία στην Κρακοβία. Χωρίς να έχει καμία επίσημη μουσική παιδεία έμαθε από μόνος του μουσική ακούγοντας και γράφοντας τμήματα από δίσκους με βασικές επιρροές τους Paganini και Jean Sibelius. Η συνεργασία του με τον Krzysztof Kieslowski και η πρώτη δουλειά τους έγινε το 1987-88, στην σειρά τηλεταινιών "Δεκάλογος" (που αποτελείται από 10 μονόωρα επεισόδια).

Η συνεργασία και η φιλία τους κράτησε μέχρι το θάνατο του Kieslowski το 1996, όπου 2 χρόνια αργότερα παρουσίασε το έργο του «Requiem for my Friend» το οποίο είναι αφιερωμένο στην μνήμη του μεγάλου σκηνοθέτη και χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο έχει τίτλο «Ρέκβιεμ» και ολοκληρώνεται σε εννέα κινήσεις, ηχογραφημένο στον καθεδρικό ναό της Βαρσοβίας και στην εκκλησία Emmaus στην Κρακοβία, και το δεύτερο έχει τίτλο «Ζωή» ,επίσης σε εννέα κινήσεις, ηχογραφημένο στο στούντιο S2/S4 στην Βαρσοβία. Το «Requiem for my Friend» είναι η πρώτη δουλειά μεγάλης-κλίμακας του Preisner με στόχο εκτός από την ηχογράφηση, και την ζωντανή εκτέλεση. Την μαγευτική φωνή της χαρίζει η πολωνική σοπράνο Elzbieta Towarnicka , η μούσα του Preisner , της οποίας η φωνή ήταν σήμα κατατεθέν στις ταινίες του Kieslowski.

Μετά τον θάνατο του Kieslowski ο Preisner συνέχισε το έργο του γράφοντας μουσική για πολλές ταινίες όπως τα : “The Last September”, “Aberdeen”,”The Beautiful Country” κ.α. Τελευταία του δουλειά το 2007 το έργο με τίτλο “Silence,Night & Dreams”, του οποίου η παγκόσμια πρεμιέρα έγινε στις 4 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στο αρχαίο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού, όπου ο Preisner διεύθυνε την Ορχήστρα της ΕΡΤ και την Χορωδία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η αγάπη του Preisner για τον Ελληνικό πολιτισμό και την γλώσσα φαίνεται και από την «Μπλε» ταινία του Kieslowski, όπου η όπερα είναι γραμμένη στα Ελληνικά.

Το όνομα του συνθέτη Van den Budenmayer εμφανίζεται στις ταινίες «Μπλε», «Κόκκινη» και «Δεκάλογος» . Στην πραγματικότητα ο Ολλανδός αυτός συνθέτης του 18ου αιώνα είναι δημιούργημα της φαντασίας των Preisner και Kieslowski και ένα ψευδώνυμο που αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν γιατί και οι δύο αγαπούσαν την Ολλανδία. Όλες οι συνθέσεις φυσικά γίνανε από τον Zbigniew Preisner.

Επίσημη Ιστοσελίδα : http://www.preisner.com/ 

Δείγμα μουσικής από την ταινία "Διπλή Ζωή της Βερόνικα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου